fredag 13 januari 2017

Månadsblad januari

Månadsblad Januari
I tisdags fylldes klassrummen av bubblande och glada elever efter julledigheten. Efter att ha uppdaterat varandra om diverse händelser under lovet började dagarna rulla på som vanligt och veckan har varit lugn och skön. Någon etta tyckte gott och väl att det kunde vara dags att börja i tvåan nu. Tvåorna i sin tur lär känna Jessica och arbetar på fint. Jessica tycker överhuvudtaget att alla klasserna är fina och trevliga och starten har varit riktigt bra. Treorna börjar tänka mer på sina egna färdigheter nu när vårens kunskapskrav ligger så nära. ”Jag behöver öva på digitala klockan”, ”Jag måste öva multiplikationstabellerna”.
Än så länge är vi ganska friska och krya, till skillnad från tiden innan jul. Förhoppningsvis håller det i sig.

Vi avslutar nu temat Kropp och Hälsa. På NO-lektionerna har klasserna, på olika nivåer, arbetat om kroppsdelar, skelett och leder. Vi har fördjupat oss i känslor som oro och vad som händer i kroppen när man är orolig. Därefter har vi diskuterat vilka stora faktorer som påverkar vårt välmående och hur det påverkar oss. Mat, motion, sömn, hygien samt familj och vänner är det grundläggande vi behöver, men vi kom på fler saker som får oss att må bra. T.ex. förmågan att koncentrera sig så att man kan bli bra på något. Ettorna och tvåorna har därutöver också arbetat och experimenterat med sinnena. Nästa vecka påbörjas temat Vårt Ursprung och Uppkomst.



Klass 1-2
Nu när vi har går in i läsårets fjärde tema kommer eleverna arbeta med forntiden. Vi kommer arbeta kring tidsbegreppen stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Vi kommer samtala om människans tidiga historia, levnadsvillkor och jämföra mellan livet förr och nu. För att lära sig detta kommer vi samtala, titta på presentationer om de olika tidslinjerna, titta på filmer samt praktiska uppgifter som stärker inlärningen. Vi kommer också jobba med tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid. På idrotten är vi noga
med att värma upp våra kroppar för att inte skada oss. Vi tränar varierat för att bygga upp vår koordination, styrka, balans och rörlighet. Hitta glädjen i att röra på sig. På NO-lektionerna ska vi arbeta med berättelser om äldre tiders naturvetenskap och om olika kulturers strävan att förstå och förklara fenomen i naturen. Vi kommer också lära oss om människors användning och utveckling av olika material genom historien.
I ettans matte arbetar vi vidare med minus mellan 5-10, matematiska likheter som ”dubblor” och hur man kan använda kunskapen att 3+3=6 när man får talet 3+4. Därefter är det dags att byta bok och arbeta med talen 10-20, arbeta med tiotal och ental, talraden, talet före och efter m.m. Tvåorna kommer den närmaste tiden påbörja lägre multiplikation och division.

Klass 3

I matten kommer eleverna börja få en hemläxa i veckan, från och med nästa vecka. Det kommer röra sig om ungefär två sidor som är markerade i matteboken. Matteboken tas med hem på onsdagar och tas med tillbaka på fredagar. Läxan är både för att öka arbetstempot något och för att ni föräldrar ska kunna se var just ert barn behöver lägga lite extra krut och främja det. 

I både svenska och matte tar vi denna terminen förstås sikte på dom nationella proven som kommer utföras mellan vecka 11-20. Mer exakta datum kommer närmare. Eleverna kommer få vetskap om provets olika delar samt vad som kommer krävas av dom. Ni föräldrar som har elever i klass 3 kommer få hem ett informationsblad innan proven börjar.
På NO-lektionerna kommer vi arbeta med berättelser om äldre tiders naturvetenskap och om olika kulturers strävan att förstå och förklara fenomen i naturen. Vi kommer också lära oss om människors användning och utveckling av olika material genom historien.
Under SO-lektionerna ska ett arbete kring kristendom påbörjas och de kommer också prata om etik.
Lappar om utvecklingssamtal har kommit eller kommer hem till er nu. Samtalen kommer ligga vecka 4 och 5.
Vi påminner redan nu om att det är studiedag den 2 februari, eftersom det ligger så tidigt i månaden.

Vänliga hälsningar Johanna, Evelina & Jessica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.